Valoa Suomen pimeyteen - Polkupyörän valaistus

25/10/2020

Mahdat nyt pohtia, että miksi kukaan ikinä lähtisi tekemään polkupyörään takavaloa itse. Projekti lähti kuitenkin liikkeelle siitä, kun kuulin, että tätä nykyä takavalo on pakollinen, ja halusin toki parantaa omaa näkyvyyttäni liikenteessä. Etuvaloa olen käyttänyt aina pyöräillessä, varsinkin kun ajan maastossa pimeällä, mutta takavaloa en ole ennen edes ajatellutkaan. Toki nyt kun sitä miettii, niin onhan se ihan mukava, että autot tai kanssaliikkujat ei aja niin suurella todennäköisyydellä päältä.

No nyt päästäänkin sitten siihen, että miksi valmiit valot ei kelvanneet. Kuten moni jo arvata saattakin, kaupoissa olevat versiot ovat ihan hirveitä rimpuloita, jotka toimivat paristoilla. No tietenkin lähdin seuraavana sitten selvittämään, että löytyykö tästä mitään hyvää open source prokkista. Kuten jo varmasti arvaatkin, niin omaan tarkoitukseen sopivaa projektia ei tullut ainakaan heti vastaan.


Suurin kompastuskivi mielestäni näissä on laajennettavuus. Mielestäni esim. se, että yksi akku riittäisi etu- ja takavalon käyttämiseen helpottaisi huomattavasti elämää, kun ei tarvitse sekoilla kahden akun latauksen kanssa yhtä aikaa. Mietin myös sitä, että jos pyörään tekisi sähköistyksen, niin silloinhan pyörässä olisi kaikki anturit, kuten jarruanturit tms, jolloin koko paketti olisi mukava kytkeä siihen ilman suurempaa taistelemista. Toki pitäisi selvittää, että onko se millään mahdollista, mutta tällainen ohjelmoitava systeemi taipuisi kyllä aika hyvin vaikka mihin käyttöön, kunhan siihen vain jättää tarpeeksi rajapintoja käytettäväksi. 

Toinen asia on myös vilkkujen käyttö. Jos esim. polkupyörästä tekee ns. "sähköajoneuvon" (eli 25 km/h ilman polkemista kulkevan laitoksen, joka vaatii jo liikennevakuutuksen), niin silloin siinä voisi olla ihan hyödyllistä olla jo vilkut. Ja jos ohjainlaitteesta löytyy ohjelmointimahdollisuus ja pari liitäntää, niin silloinhan ei tarvitse muuta kuin kytkimen vilkuille ja vähän koodia perään. Ja jos niitä ei tarvi niin sekin onnistuu yhtä helposti.


Tässä on lyhyt demo valosta:

*Pahoittelut videon laadusta, oli pieniä haasteita ohjata tuota valoa ja kuvata samaan aikaan.


Valohan koostuu tosiaan tällä hetkellä ainoastaan seitsemästä ohjelmoitavasta RGB-ledistä, ATmega328P -mikrokontrollerista ja 3D-tulostetusta kotelosta. Tämä siis tarkoittaa sitä, että valon saa ohjelmoitua haluamallaan tavalla, ja siihen voi lisätä erinäisiä antureita, kuten valoanturia ja liikeanturia, jolla sitten voidaan pyrkiä maksimoimaan esim. akunkestoa. Mielestäni kuitenkin tärkein ominaisuus olisi se, että tuota olisi mahdollisimman helppo lähtä laajentamaan omien tarpeidensa mukaan.

Jos projekti kiinnostaa, tai haluat antaa palautetta, niin laitan tuohon alle Instagram -julkaisun, johon voit antaa vapaasti risuja ja ruusuja!


Päivitys: 29.10.2020

Sain tiivistettyä ohjainlaitteen aika hyvin tuohon pieneen pakettiin. Toki tuota olisi ihan mukava saada edelleen kutistettua!

After the smoke has cleared, check the wirings. Or just check the wirings.
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started